Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, Kıbrıs TV’de Parapolitik programına katıldı.

Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, Kıbrıs TV’de Parapolitik programına katıldı.

“Sanayici destek bekliyor”

Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, Kıbrıs TV’de Parapolitik programına katıldı. Sanayicinin kangrenleşen yaralarının yanı sıra, sanayici için yapılan destekler hakkında bilgi veren Daire Müdürü Mustafa Yeşil, 12 değişik ülkeye 90’nın üzerinde ihracat yapan firmaların olduğunu kaydetti.

YEŞİL FUAR’IN ÖNEMİNE DEĞİNDİ…

Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, hellimden, kahveye, çantadan, valize, her alanda üretim yapan sanayimiz olduğunu söyledi. “Fuarlar görücüye çıktığımız, güvenimizin tazelendiği bir yer” ifadelerini kullanan Yeşil, düzenlenen Fuarda bin 800 ürünün orada bulunduğunu bu kadar büyük ve önemli bir fuarda North Cyprus olarak bulunmanın önemli olduğunu belirtti ayrıca bu fuara katılan firmaların ve  alıcının K.K.T.C’den katılan firmalara güvenlerinin arttığını kaydetti.

Düzenlenen Fuarlara Güney Kıbrıs’tan da katılım olduğuna dikkati çeken Yeşil, Kuzey Kıbrıs’ın stantlarına çok şaşırdıklarını, hemen  hemen her ürünü tadarak fuara katılan firmalarımıza  iletişim için kartlarını verdiklerini söyledi.

“ÜRÜNLERİMİZ REKABET EDEBİLİR”

Kıbrıs Tv’de Parapolitik programına konuk olan Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, ülkemizde sanayicinin çok özel ve önemli olduğunu hatırlattı.

Yeşil, “Ülkenin tanıtılması broşürlerin gitmesi birçok ürünümüz rekabet edebilir ve tüm ürünlerimizin albenisi olan  ürünler olduğunu belirtti. Ülkemizin koşulları, girdi maliyetleri, işçilik, elektrik maliyetleri, sanayicimizi çok zorluyor dedi. Sanayicimiz bu ülkede ödül almayı,takdir edinmeyi hak ediyor çok ciddi gayret sarf ediyor diyen Yeşil “ Sanayi odasını da kutlarım” dedi.

“CİDDİ DEVLET KATKILARIMIZ VAR, SANAYİCİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Devlet ayağına da değinen Yeşil, Sanayi Dairesi olarak 4 Milyon 791 bin 008 metrekare alanda, KKTC’nin sanayisinin gelişmesine katkı sağlamak adına uğraş verdiklerini kaydetti.

Yeşil, “17 sanayi bölgemiz var maalesef, itiraf etmek gerekir Sanayi bölgelerimize çok ciddi anlamda gerçek sanayiciler giremediği için, çok kısıtlı sayıda sanayici faaliyet göstermektedir. Gerçek anlamda üretim yapan sanayicilerimiz genelde kendi özel yerlerinde faaliyetlerini yürütüyorlar. Sanayicilik yapan tavuk üreten, birçok yurt dışı ihracatı yapan sanayicilerimiz de var. Biz sanayi bölgelerinde kısıtlı üretim, imalat, oto kaporta boya ahşap ve buna benzer hafif alanlarda görev ler yapıyoruz. Fuar katılımı desteklerimiz olduğu gibi bunun yanında birçok devlet desteğimiz daha var buna ilgi duyanlar Sanayi Dairesi  internet sayfamızı ziyaret ederek bilgi sahibi olabilirler.www.sanayi.gov.ct.tr adresinden bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler. Sanayicilerimize, imalatçılarımıza,esnafımıza  elektrik teşvikleri veriyoruz. 2020 yılında elektrik için vermiş olduğumuz teşvik 10 Milyon 274 bin TL, 2021 Ocak-Ağustos  ayları 4 Milyon 780 bin TL teşvilerimiz devam etmektedir. Bunun yanında ihracatı artırmaya yönelik  devlet desteklerine baktığımızda ise geçen yıl 2020 yılında 2 Milyon 345 bin TL Ocak Ağustos  ayları arasında 2021 yılında ise 994 bin 790 TL destek verilmiştir.”

UMUTLAR 2022 YILINA…

Fuarlarda katılan her bir firma için 8 bin Euro’ya kadar stant, kira, ulaşım, konaklama, ürününü taşıma, nakliye ve diğer masraflarının yüzde 75’ni karşıladıklarını söyleyen Yeşil, “Bu Bütçeyi ve ödemeleri T.C. katkıları ile yapıyoruz” dedi.

Alayköy 1 ve 2’nin arıtma tesis imzasını attıklarını da kaydeden Yeşil, “Ocak sonunda arıtmalarına kavuşacaklar ve atık sorunu çözülecektir dedi. Alt yapı yatırımlarına 3 yıldır hiçbir yatırım yapılmamışken,  bu yıl 8 Milyon 283 bin TL alt yapı ihalelerine  çıkılmıştır. Biz elimizden geldiği kadar katkı yapmaya çalışıyoruz. Yerli istihdam, üretim için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Umarım bu böyle devam eder. Bize bütçe verilirse biz bu destekleri arttırarak sağlamaya devam ederiz. Sanayicilerimizin bizden beklentileri var, biz sadece  sanayi arsası dağıtmıyoruz, birçok konuda işler yapıyoruz. Birçok daire ile  görüş alışverişinde bulunuyoruz.Ülkemizde bugüne kadar  sadece Sanayi ile ilgili bir bakanlık oluşturulmamıştır. Sanayi Dairesi Müdürlüğü adeta bir bakanlık  gibi görev yapmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri Yasasını günün koşullarına göre yenilemek için çok uğraş verdik ve bu yasayı meclise gönderdik. Şuan  Mecliste beklemektedir.Bunun yanında üretime yönelik Güvercinlik bölgesinde yeni III. etap için çalışmalarımızı tamamladık. TIR parkına kadar her şey çok iyi planlanmış hesaplanmış her şeyi ile hazır hale getirilmiştir. 2022 yılı içerisinde  mali kaynak öngörülür ise ihaleye çıkmaya hazır beklemektedir.

KKTC Başbakan Yardımcılığı

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı

Basın Bürosu

 

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 2, 2021,
Haber Kategorisi: 2021,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567